Gazprom ironizează economia de piață europeană în variantă poloneză: combaterea unui monopol printr-un monopson
- Detalii
- Publicat în 04 June 2014
- Scris de Florin Rusu
Uniunea Europeană pare a-și confirma preferințele pentru planificarea centralizată, în pofida votului masiv primit de eurosceptici la ultimele alegeri europarlamentare, nu numai în domeniul politic, ci și în cel economic.
Parcă pentru a demonstra că economia de piață pentru UE reprezintă doar un moft, premierul polonez Donald Tusk (foto, dreapta) vrea să combată "poziția dominantă" (că de monopol nu se poate vorbi, atât timp cât ponderea gazelor rusești în consumul european se află undeva în jurul cifrei de 30%) a Gazprom prin crearea unui vehicul neconcurențial, prin înființarea unui monopson, un cumpărător unic menit a achiziționa de la diferiții furnizori gaze pentru întreaga UE.
Nici nu e de mirare că Gazprom nu a ratat ocazia de a-l persifla pe oficialul polonez. Ideea unui singur organism european, responsabil cu achiziționarea de gaze pentru întreaga Uniune Europeană este pur și simplu o prostie și irațional, a afirmat vicepreședintele Gazprom, Alexander Medvedev (foto stânga), citat de Russia Today, sugerând totodată că premierul polonez nu era în toate facultățile sale mentale când a propus așa ceva.
Vicepreședintele Gazprom a făcut această declarație în cadrul conferinței "Exportul și fiabilitatea livrărilor de gaze naturale către Europa", conferință desfășurată la Moscova.
"Domnul Tusk este un politician care a făcut-o destul de mult pentru dezvoltarea relațiilor noastre ", a declarat ironic Medvedev. "Și, dintr-o dată, așa cum se spune, pică din copac și zice «De ce nu am folosi pentru achiziționarea de gaz exemplul unei agenții atomice, prin intermediul căreia cumpăra Europa la un moment dat uraniu îmbogățit?»"
Potrivit lui Medvedev, chiar și comisarul UE pentru energie, Guenther Oettinger consideră că abordarea lui Tusk are nici o justificare economică.
"Gazul are o structură specială", a declarat vicepremierul Gazprom. "Și chiar domnul Oettinger a fost de acord că ideea este departe de a fi rațională din punct de vedere economic", a adăugat Medvedev.
Într-un editorial publicat pe 21 aprilie în Financial Times, Donald Tusk a făcut lobby pentru adoptarea unor măsuri de combatere a "monopolului" Rusiei în aprovizionarea cu gaze a UE.
"Europa ar trebui să se confrunte cu poziția de monopol a Rusiei printr-un organism european unic însărcinat cu cumpărarea de gaz," a scris Tusk, adăugând: "Prin urmare, propunem o uniune energetică."