Eroare strategică a CE: Almunia amenință Gazprom cu o amendă de 15 miliarde de dolari în pragul iernii
- Detalii
- Publicat în 07 October 2013
- Scris de Florin Rusu
Istoria relațiilor ruso-europene este una tumultoasă, în cele mai multe cazuri conflictuală, iar generalul-iarnă a jucat un rol decisiv aproape de fiecare dată. Actualii comisari europeni par a nu fi învățat nimic din trecut, din erorile făcute de Napoleon, sau Germania nazistă, și par deciși să declanșeze o nouă ofensivă împotriva imperiului rus în plină iarnă.
Comisia Europeană, prin intermediului brațului său anti-trust, se pregătește să declanșeze o serie de acțiuni împotriva gigantului rus Gazprom, pe care îl suspectează de practici anti-concurențiale.
Momentul, la începutul iernii, nu putea fi mai nefericit ales, susține Wall Street Journal, ținând cont că Rusia a furnizat mai mult de 32% din gaze naturale consumate UE în 2010, ultimul an pentru care sunt disponibile cifre, comparativ cu 45% în 2002. Însă Gazprom a fost unic furnizor pentru Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Slovacia, și furnizează o mare parte a gazului de Polonia, Ungaria și Republica Cehă și chiar și România.
Gazprom își diversifică portofoliul
Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a avertizat recent că, dacă Uniunea Europeană va adopta sancţiuni împotriva Gazprom pe motive de concurenţă, "va fi dificil pentru companie să opereze pe pieţe unde este discriminată în mod deschis".
Rușii n-au stat cu mâinile în sân și în luna septembrie Gazprom a încheiat un acord cu grupul chinez CNPC pentru livrarea de gaze naturale către China, vizând livrări de 38 miliarde metri cubi pe an, volum care este echivalent cu un sfert din gazul exportat anual în Europa de cel mai mare producător de gaze din Rusia. Cele două părţi nu s-au înţeles încă în ceea ce priveşte preţul. Gazprom negociază cu China din prima parte a deceniului trecut, însă Beijingul a insistat pentru un preţ mult mai mic faţă de cel plătit de Europa. Surse apropiate discuţiilor au declarat pentru Reuters că partea chineză s-a oprit la pragul de 250 dolari pe mia de metri cubi, în încercarea de a-şi conserva avantajul legat de costurile scăzute din industrie, care asigură competivititatea economică a Chinei la nivel mondial.
Gazprom anticipează că va livra în acest an în Europa 152 miliarde metri cubi de gaze, la un preţ mediu de 370-380 dolari pe mia de metri cubi, faţă de 402 dolari anul trecut.
Amendă record de 15 miliarde de dolari?!
Comisarul european pentru concurență, Joaquín Almunia, a declarat la finalul săptămânii trecute că este încă prea devreme pentru a spune ce fel de acțiune ar lua Comisia, dacă este cazul, față de Gazprom, dar a spus că pregătește o "comunicare privind obiecțiunile," primul pas din punct de vedere formal în orice procedură juridică.
"Ar fi prematur să anticipeze când ar putea fi luate următoarele măsuri, dar ne-am mutat acum la faza de pregătirea unei comunicări privind obiecțiunile," a declarat Almunia în Lituania. "Suspectăm că Gazprom a împiedicat fluxul liber de gaze între statele membre UE și a pus bețe-n roate diversificării surselor de aprovizionare." Potrivit lui Almunia, Gazprom este suspectat de Comisia Europeană și de impunerea unor prețuri abuzive asupra consumatorilor.
Comunicarea obiecțiilor este de obicei prima etapă a unui proces mult mai complex, etapă în care sunt precizate detaliile preocupărilor exprimate de Comisie cu privire la comportamentul unei companii. Odată lansată această comunicare, compania are opt săptămâni pentru a răspunde. Comisia are puterea de a amenda companiile de 10% din totalul anual de venituri, care ar putea ajunge la 15 miliarde de dolari în cazul Gazprom, precum și a le impune modificarea unor condiții contractuale sau a practicilor de afaceri.
În prezent, cea mai mare amendă antitrust dictată vreodată de UE vizează producătorul american de microprocesoare Intel, sacţionat în 2009 cu 1,06 miliarde euro (1,4 miliarde de dolari).
Citește și: După Gazprom, și Rosneft vrea să exporte, prin TAP, gaze în Europa, Rusia nu crede în lacrimile rafinăriilor europene, ci în investiții. Gazprom bagă 1,5 miliarde de dolari în modernizarea rafinăriei din Moscova, Rusia își direcționează expansiunea energetică spre nordul Europei, în timp ce estul continentului vrea să-și reducă dependența de Gazprom, Imperiul Gazprom se clatină: plătește în 2013 europenilor discount-uri de un miliard de dolari și elimină clauza "take-or-pay" pentru marii consumatori interni, Imperiul Gazprom contraatacă: vrea să cucerească întreaga Eurasie, din Marea Britanie până-n China, Lovitură neașteptată primită de Gazprom: Putin vrea să liberalizeze exportul de gaze lichefiate
România pariază tot pe off-shore și gaze de șist
România are alte planuri în ceea ce privește Gazprom. Dacă ar fi să-l credem pe premierul Victor Ponta, România optează pentru încurajarea producției autohtone cu orice preț, inclusiv a zăcămintelor off-shore și a celor de șist.
"Dacă vorbim de gaz, da, mişcarea strategică este exploatarea gazelor, în primul rând cele din offshore, dar şi încercarea explorărilor pentru gaze de şist pentru a nu depinde de nimeni. Noi în momentul ăsta importăm de la Gazprom, când spun că nu vreau să depindem de nimeni, vreau să avem propria noastră producţie, atenţie, care să acopere şi necesarul Republicii Moldova pentru că faimosul gazoduct, pe care nu l-a făcut nimeni şi îl facem noi şi îl mai inspectează preşedintele, va fi gata la timp. Problema este să avem şi gaz să livrăm Republici Moldova. Deci noi gândim producţia de gaz pentru o populaţie de 24 de milioane nu pentru 20", a declarat premierul, citat de Agerpres.