Campionii de stat - retrogradați, giganții privați - recompensați de piețele bursiere
- Detalii
- Publicat în 27 January 2014
- Scris de Florin Rusu
Marile companii de petrol și gaze cu capital majoritar de stat din economiile emergente au picat în dizgrația piețelor bursiere anul trecut, în timp ce giganții petrolieri privați, în special cei din Statele Unite, dar și cei din Europa, prezenți și pe piața americană, au evoluat pozitiv, revoluția tehnologiei de șist din America de Nord continuând să atragă investitori.
Acțiunile companiilor de stat, precum PetroChina, Petrobras din Brazilia și Gazprom și Rosneft din Rusia, au suferit deprecieri semnificative, în timp ce Chevron și ExxonMobil din SUA, și Total, BP și Royal Dutch Shell din Europa, s-au apreciat, remarcă Financial Times.
Valoarea de piață combinată a acțiunilor companiilor petroliere cu capital majoritar de stat a scăzut cu 15%, în timp ce valoarea marilor corporații occidentale din domeniu a crescut cu 9%, rezultă dintr-o analiză a companiei de consultanță IHS.
Cifrele marchează o inversare de tendințelor predominante din primul deceniu al secolului XXI, când se părea că marii campioni naționali, cu un mai mare acces la resurse și sprijin guvernamental, vor eclipsa marile corporații private occidentale.
## Marii campioni lucrează în interesul guvernului sau al acțonarilor?
Potrivit senior analistului IHS Daniel Trapp, "investitorii se întreabă care sunt prioritățile marilor companii de stat: sunt de partea acționarilor sau urmări interesele guvernelor respective?".
Pentru prima dată în ultimele două decenii, boom-ul în producția de petrol și gaze de șist din SUA a creat o alternativă pentru investitorii la asumarea riscului de a investi în companii controlate de stat.
Printre companiile cele mai performante de anul trecut, potrivit analizei publicate de IHS astăzi, s-au numărat și unii cei mai mari producători de petrol de șist din SUA: EOG Resources, Continental Resources și Pioneer Natural Resources.
Piețele au răsplătit, de asemenea, companii precum Occidental Petroleum și Hess, care se află într-un proces de reducere a expunerii pe plan internațional pentru a se concentra pe producția din America de Nord .
## Grupurile de servicii petroliere au avut de câștigat
Cele mai mari grupuri petroliere occidentale au ratat startul revoluției tehnologiei de șist, Shell, dar și alte companii, fiind nevoite să își asume o depreciere a propriilor active.
Cu toate acestea, ele au dobândit know-how-ul necesar în vederea explorării și exploatării de resurse de șist, în comparație cu rivalii lor din statele emergente care, în general, nici n-au intrat pe această piață și se rezumă la exploatarea resurselor convenționale.
Alte companii care au prosperat în 2013 au inclus marile grupuri de servicii petroliere care au abilitățile și tehnologia necesare pentru producția de petrol și gaze de șist, inclusiv Schlumberger , Halliburton și Baker Hughes .