Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala Microhidrocentrale pe apa Sâmbetei

Microhidrocentrale pe apa Sâmbetei

microhidrocentrala 3

Fie că se lichidează, fie că nu mai pornesc afacerea sau o pornesc şi imediat intră în faliment, tot mai mulţi oameni de afaceri care au vrut să scoată bani din certificatele verzi ale microhidrocentralelor şi din curentul vândut cu acestea se lasă păgubaşi.

De altfel, despre aceste afaceri în cădere, „Energy Report” a scris pe larg în ultima perioadă, cu exemple concrete. Trecem în revistă şi acum alte proiecte de microhidrocentrale pe care proprietarii au ales să le lichideze sau care, de ani buni nu au reuşit să facă afacerea să... curgă.

Astfel, în această vară, asociaţii proiectului de producere electricitate “Hydro Vision Engineering” din Hunedoara au hotărât dizolvarea şi lichidarea simultană a afacerii, precizând în acelaşi timp că firma de proiect nu are datorii nici către bugetul de stat şi nici către alţi creditori.

Tot lunile trecute, omul de afaceri Marin Finel Dănuţ, asociat unic al proiectului de microhidrocentrală “Hydro Photo NRJ” a hotărât dizolvarea şi lichidarea simultană a afacerii. Acesta are domiciliul lângă parcul Herăstrău iar în familia sa, afacerea cu energie pare să fie un obicei. Însă un obicei nu tocmai rentabil. Asta pentru că cealaltă afacere a familiei, Quantum Energy (tot producţie de energie electrică) s-a retras anul trecut de la OPCOM de pe PZU, după ce în ultimii doi ani rulajul a fost zero. Asta după ce la începutul crizei firma a avut rulaj.

Proiectul “Hydro Ciobanus SA” (sic) are toată birocraţia în regulă. Face raport de gestiune, aprobă situaţiile financiare de anul trecut, aprobă bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2015. Administratorul unic al firmei este Violeta Dunca, printre ale cărei afaceri sunt şi cele făcute cu proprietarul marii companii Jolidon (intrată în vară în insolvenţă). Singura problemă cu “Hydro Ciobanus SA” este doar că de la înfiinţarea din 2011 şi până în prezent nu a avut deloc rulaj.

O să încheiem cu o scurtă enumerare a proiectelor intrate lunile trecute în lichidare, despre care însă Energy Report a scris pe larg lavremea respectivă.

Hidro Easy, pentru care în toamna anului 2012 s-a aprobat încheierea unui contract de asociere cu U.A.T Zărneşti (judeţul Braşov) este unul dintre exemplele recente. A fost vorba atunci despre punerea la dispoziţie a unei suprafeţe de 300 mp în oraşul Zărneşti, pentru construirea unei microhidrocentrale pe pârâul Bârsa. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi în Consiliul Local Zărneşti. Problema e că lunile trecute, asociaţii firmei au luat cerut radierea firmei, motivul radierii fiind lichidarea.

La finele lunii mai, un alt proiect microhidro a luat sfârşit. Este vorba despre „Bălă Hidro VLH Energy”. Proprietarii firmei de proiect, înregistrată în Câmpina, nu au apucat să desfăşoare nicio activitate pe firmă de la recenta înfiinţare şi până la desfiinţare.

Aceste două proiecte desfiinţate vin la rând după alte două: Hydrocarpat Energy One şi Two. Acestea din urmă sunt controlate de Bruno Mathias, un om de afaceri din Munchen. Una dintre cele două firme, Hydrocarpat Energy One, a primit două certificate de urbanism de la Consiliul Judeţean Harghita în toamna anului 2012 pentru amenajări hidrotehnice în localitatea Praid, pe râurile Târnava Mică şi Creanga Mare.

Nici firmele neamţului, înfiinţate în toamna anului 2011, nu au apucat însă să aibă rulaj de la înfiinţare şi până în prezent ci doar datorii şi pierderi.

Tot de curând, în primăvară, am avut parte şi de o insolvenţă. Cererea de intrare în insolvenţa simplificată (faliment) a companiei Hydro Sulta a fost admisă de Tribunalul din Bistriţa Năsăud la finele lunii aprilie, indică documentele consultate de Energy Report.

În cererea proprie de intrare în insolvenţă, reprezentanţii companiei au susţinut că nu mai pot plăti datoriile şi nici continua proiectul microhidrocentralei din Bistriţa. La finele anului 2014, compania avea datorii de puţin peste 750.000 de lei, potrivit documentului de intrare în insolvenţă, consultat de Energy Report.

Compania Hydro Sulta s-a înfiinţat în august 2011 cu scopul de a produce curent electric cu ajutorul unei microhidrocentrale pe un râu din Bistriţa. Până în prezent însă, compania nu a avut rulaj în niciun an. Şi la finele anului 2013, compania figura cu datorii de peste 600.000 de lei şi creanţe de peste 100.000 de lei.

Tag Cloud