Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04232024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Planuri mari în România: Benzinăriile Socar, 57 mil. € plus de capital pentru extindere

Planuri mari în România: Benzinăriile Socar, 57 mil. € plus de capital pentru extindere

Socar Botosani

Dacă la finele anului trecut, Energy Report cita un document al azerilor în care se pregătea o majorare de capital de circa 35 de milioane de euro, după afacerile înfloritoare din anul 2013, planurile azerilor s-au schimbat, astfel că apasă pe acceleraţie cu extinderea. Mai precis, pentru a susţine extinderea benzinăriilor Socar în România, azerii au majorat capitalul social nu cu 35 de milioane de euro cum intenţionau ci cu suma gigant de 57 milioane euro, indică un document al Socar Petroleum, consultat de Energy Report.

Înainte de a intra în detalii, să amintim că reţeaua de benzinării care a ajuns de curând la28 de staţii, a avut anul trecut afaceri de circa 132 de milioane de euro, adică de circa 2,5 ori mai mari decât în anul 2012. Anul trecut, azerii au mai deschis opt staţii de alimentare.

Cum se aduc de 57 milioane euro?

Să spunem pentru început că Socar Petroleum este deţinut în întregime de grupul Socar (mai precis The State Oil Company of Azerbaijan Republic) prin două companii înregistrate în Olanda, Becrux şi Gacrux. Chiar dacă vorbim despre două companii care sunt de fapt... aceeaşi Mărie cu altă pălărie, pentru acurateţe vom vorbi şi despre cele două companii Becrux şi Gacrux. Până în aprilie, capitalul social al Socar Petroleum era de 676.808 lei. Compania din România s-a împrumutat de mai multe ori în ultimii ani de la compania mamă Socar cu suma cumulată de 19 milioane de euro. În mai 2013, Socar Petroleum a cesionat indirect către Becrux respectivele credite cu dobânzi şi toate drepturile şi obligaţiile corelate împrumuturilor.

În iunie 2013, Becrux a împrumutat-o pe Socar Petroleum cu facilitatea de cont curent de 15 milioane de euro, din care Socar Petroleum a cheltuit circa 14,8 milioane de euro. La cele 15 milioane de euro, Becrux a mai adăugat un împrumut de circa 2,2 milioane de euro. Astfel că recent, Becrux deţinea o creanţă de circa 37,5 milioane de euro împotriva Socar Petroleum. Becrux transformă creanţa în capital social, pentru a susţine extinderea benzinăriilor Socar în România.

Şi Gacrux a decis să contribuie la majorarea capitalului social cu 20 milioane de euro din care 15 milioane de euro vărsaţi imediat şi 5 milioane de euro într-o etapă ulterioară.

Rezultatul e că Socar Petroleum îşi vede majorat capitalul social cu aproape 260 milioane de lei (circa 57 milioane de euro), de la 676.808 lei cât era până în aprilie.

Să amintim şi că Socar şi-a făcut intrarea în România cumpărând 90% din acţiunile firmei botoşănene Romtranspetrol, companie cu vechime de peste zece ani pe piaţa de produse petroliere şi mulţi ani un important partener al Rompetrol. Romtranspetrol avea însă multe datorii astfel că achiziţia de către Socar a fost în primul rând o re-punere pe picioare a afacerii. Din urmă cu şase luni, azerii au cumpărat şi restul de 10%, astfel că deţin integral controlul lanţului de benzinării din România.

Revenind la extindere, obiectivul declarat al azerilor de la Socar este să ajungă la cota de 10% pe piaţa distribuţiei de carburanţi din România, adică peste 100 de staţii, la cum arată piaţa acum.

Tag Cloud